Účtování darů u dárce i obdarovaného

| článek vznikl na základě video semináře: Dary v účetnictví a v daňové legislativě 2024, Lektorka: Květoslava Novotná | celý video seminář zde | na konci článku ukázka video semináře |

V tomto souhrnu se podíváme na to, jak se účtuje o darech – jak u dárce, tak u obdarovaného.

Účty dárce

Dárce, který je podnikatelským subjektem, používá pro účtování darů zpravidla účet 543, který je součástí skupiny 54. Je důležité mít na paměti, že správná skupina účtů je závazná. Například, pokud je dar správně označen jako nedaňový výdaj, může být účtován na jiném účtu než 543, a to bude stále v pořádku. Každý podnikatelský subjekt si vytváří svůj účtový rozvrh samostatně.

Skupina 21 se používá pro hotovostní peníze, zatímco skupina 22 pro bankovní účty. Pokud je dar poskytnut v hotovosti nebo převodem, bude účtován na účet 543. Tento účet je součástí tzv. směrné účtové osnovy, která je základem pro sestavování účetních výkazů. Pro správnost účetních výkazů je potřeba uvést nejen skupinu, ale i konkrétní syntetický účet, případně účet analytický.

Hotovostní omezení

Při poskytování darů v hotovosti je třeba mít na paměti zákonné omezení pro hotovostní platby, které činí 270 000 Kč na den. Pokud tedy chcete někomu poskytnout dar ve výši 500 000 Kč v hotovosti, musíte částku rozdělit a poskytnout ji ve dvou dnech.

Věcný dar a zásoby

Pokud poskytujete věcný dar, můžete jej účtovat na základě faktury, kterou jste obdrželi při nákupu určeném pro darování. V tomto případě je možné účtovat přímo na účet 543.

Pokud se dar týká zásob, účtujete nejdříve do zásob, a až následně výdej ze skladu jako dar. Například, pokud jde o zboží, použijete účet 132 pro fakturu a následně účet 543 pro výdej daru. Pokud účtujete o skladech způsobem „rovnou do spotřeby“, fakturu zaúčtujete na účet 504 a poté tuto částku převedete na účet 543.

Dlouhodobý majetek

V případě, že se jedná o darování dlouhodobého majetku, například budovy, která je nedokončenou investicí, zaúčtujete převod na účet 543. Pokud byl při pořízení majetku uplatněn odpočet DPH, pak se hodnota daru rovná výši daně z přidané hodnoty, která byla při pořízení odečtena. V případě, že víte předem, že majetek bude darován, DPH si neuplatníte. Při darování majetku, kde byl uplatněn odpočet DPH, je třeba DPH odvést na výstupu.

Účtování u obdarovaného

Obdarovaný, který přijme dar v peněžní formě, účtuje tento dar jako výnos. Pokud dostane majetek, také ho zaúčtuje do výnosů. Je důležité vědět, zda je tento výnos zdanitelný, nebo zda se na něj vztahuje osvobození, což se týká zejména neziskových organizací. Například veřejné zdroje, jako obce nebo příspěvkové organizace, účtují přijatý dar přes účet 324.

Pro podnikatelské subjekty je důležité vědět, jaké účty používat a jakým způsobem účtovat. Důležité je znát všechny souvislosti, aby účetnictví bylo správně vedeno.

Rozlišení daru a reklamy

Na závěr bych chtěla upozornit na problematiku rozlišení daru od reklamy. Sponzorství není přesně definováno v legislativě, a proto sponzor může dar poskytnout buď jako dar, nebo jako objednávku na reklamu.

Ukázka video semináře


kurz pro účetní

🟢 Návod jak může účetní a mzdová účetní pracovat bez stresu.

❌ Neztrácejte čas nekonečným pročítáním novelizací a změn zákonů. 

👉 Naši odborní lektoři jsou připraveni pracovat pro Vás.

👉 S námi získáte vše pro Vaši bezchybnou práci. A hlavně můžete pracovat bez stresu.

 

🚀 Zjistěte, jak se proměnil pracovní život těm, kteří již využívají služeb našich odborných lektorů naplno.  📈

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.